Cursussen
Welke cursussen zijn er?
Reanimatie- en AED-bedieningscursus
Reanimeren en het gebruik van de AED is eenvoudig te leren. Door het volgen van een reanimatie- en AED-bedieningscursus leer je in 1 of 2 avonden van in totaal ongeveer 4 uur een hartstilstand te herkennen, borstcompressies toe te passen en mond-op-mond beademing te geven. Ook leer je de Automatische Externe Defibrillator (AED) te bedienen. De cursussen worden gegeven volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad. (https://www.reanimatieraad.nl/richtlijnen-reanimatie-2021/) Hier vind je ook het cursusboekje.
Wanneer je een reanimatiecursus met goed gevolg hebt afgerond ontvang je een erkend certificaat. Dit certificaat is 2 jaar geldig maar je moet wel ieder jaar een herhalingscursus volgen. Je wordt na afloop gevraagd om je aan te melden bij HartslagNu als burgerhulpverlener. Dit is van groot belang want pas als je aangemeld bent bij HartslagNu maak je deel uit van de 6-minutenzone en word je door de meldkamer van 112 opgeroepen bij een reanimatie (en krijg je dus de pincode van de AED-kast). Meld je dus altijd aan bij HartslagNu!
Kosten en vergoeding
De kosten voor de reanimatiecursus zijn meestal rond de € 40,-. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een reanimatiecursus vanuit de aanvullende verzekering. Het valt dan onder cursussen of preventie.
Herhalingscursus
Reanimeren is gelukkig geen dagelijkse bezigheid. Daarom raden we vrijwilligers aan minimaal één keer per jaar een herhalingscursus te volgen. De kosten en de inhoud van een herhalingscursus zijn per opleider verschillend. Ook deze kosten worden door de meeste zorgverzekeraars vanuit de aanvullende polis vergoed.
Oefenavonden
In sommige wijken worden naast de reanimatie- en herhalingscursussen ook oefenavonden georganiseerd. Tijdens deze momenten worden alleen het reanimeren, beademen en het bedienen van een AED geoefend. Naast de reanimatie- of herhalingscursus oefen je dan enkele keren per jaar ongeveer twintig minuten.
6-minuten trainingen
In sommige wijken worden 6-minuten trainingen georganiseerd. EHV zou graag zien dat alle reanimatieopleiders hier aandacht aan besteden. Tijdens zo’n avond oefen je een realistische oproep van HartslagNu met alles wat er gebeurt tijdens een echte reanimatie. Het slachtoffer ligt of zit op een onverwachte plaats. Er zijn omstanders of familie in paniek en je gaat ook echt een AED ophalen uit een AED-kast (met of zonder code). Bij het slachtoffer aangekomen leer je samenwerken, taken verdelen en elkaar af te wisselen. Hoe knip je de kleding open, waarom gebruik je een beademingsmasker en wat doe je als je een niet-reanimatiepenning aantreft?