Nieuws

Onlangs hebben alle sportverenigingen die 10 jaar geleden gebruik hebben gemaakt van een kortingsactie via de gemeente voor de aanschaf en onderhoud van een AED een brief ontvangen dat dit onderhoud per 31 augustus 2018 stopt.

De verenigingen werden vervolgens benaderd door een commerciële partij die de AED’s in onderhoud heeft met de mededeling dat hun huidige AED een gemiddelde levensduur van 8-10 jaar heeft, niet meer geproduceerd wordt en toe is aan vervanging. Vervolgens wordt er gesteld dat er onderdelen na verloop van tijd gebreken gaan vertonen waardoor de AED zich niet meer op zal kunnen laden, wat gevolgen heeft voor af te geven shock(s).

Begrijpelijk zorgt dit voor veel onrust bij de verenigingen die hier niet op voorbereid zijn en dus ook geen rekening mee hebben gehouden in hun financiële jaarbegroting.

Omdat ook het onderhoud is gestopt worden zij gedwongen op korte termijn een keuze te maken in het zelf onderhouden van hun huidige AED of het aanschaffen van een nieuwe. Vaak ontbreekt de kennis en ervaring voor de keuze van het merk en type en aan welke specificaties de AED moet voldoen.

Hier kan Eindhoven Hartveilig bij helpen. Wij kunnen adviseren bij het onderhoud van de AED's als de vereniging nog niet de middelen heeft voor een nieuwe AED. Wij hebben al een keuze voor zowel bedrijven, verenigingen als wijken gemaakt uit diverse aanbieders en de beste en meest geavanceerde AED gekozen. Hiervoor heeft EHV een hele voordelige prijs kunnen afspreken met een leverancier en hier kunnen ook (sport)verenigingen van mee profiteren. Deze prijs ligt ver onder het aanbod die de verenigingen gehad hebben.

Ondanks dat ook wij adviseren om na 10 jaar te kijken voor een vervangende AED hoeft deze nog niet afgeschreven te zijn. Net als een TV kan hij waarschijnlijk nog jaren mee gaan maar als een TV tijdens het kijken kapot gaat, is dat minder erg dan een AED tijdens een reanimatie. Als besloten wordt om de AED nog een tijdje te gebruiken kunnen we kijken wat de status is, waar hij gehangen heeft en waar de AED  aan blootgesteld is. Dit bepaalt meer de levensduur van de AED dan de afschrijfperiode die door leveranciers worden gehanteerd. Voor meer informatie over de collectieve aanbieding voor een nieuwe AED of het onderhoud van een bestaande neem contact met ons op.