Missie
Eindhoven, per jaar meer dan 200 reanimatie meldingen bij 112…
Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een acute circulatiestilstand, in de volksmond hartstilstand genoemd. In Eindhoven zijn dit er meer dan 200 per jaar. Het kan iedereen overkomen, jezelf, je buurvrouw of iemand uit je familie of vriendenkring. Bij een hartstilstand is snel handelen van levensbelang. Eindhoven Hartveilig stimuleert en ondersteunt wijken om zelf een netwerk op te zetten. Daarin melden buurtbewoners zich na het volgen van een cursus aan als burgerhulpverlener bij HartslagNu en zetten zich in om het leven van mensen in hun directe woonomgeving te redden.
Waarom Eindhoven Hartveilig?
Stichting Eindhoven Hartveilig heeft zich het doel gesteld Eindhoven op wijkniveau hartveilig te maken. We willen daarom de reanimatieketen optimaliseren en daarmee de overlevingskansen van personen met een plotse hartstilstand vergroten d.m.v. snelle reanimatie en defibrillatie. Dat doen we door het geven van voorlichting over reanimeren en defibrilleren en het stimuleren van het gebruik van Automatische Externe Defibrillatoren (AED).
Wij zien het als onze taak om wijken in het proces om hartveilig te worden te begeleiden en te zorgen dat het wiel niet steeds opnieuw hoeft te worden uitgevonden. Ook hoeven de wijken niet tegen dezelfde dingen aan te lopen die ons bestuur en de anderen die actief zijn binnen onze stichting hebben meegemaakt. Daarom delen we onze kennis en begeleiden wijkteams die daar behoefte aan hebben.
Naast het delen van de nodige ervaring, kunnen we helpen bij het geven van voorlichtingsavonden en lenen we hiervoor materialen zoals poppen, banners, beachvlaggen, AED-trainers etc. uit. We leveren diverse gratis middelen voor bij de AED’s (stickers voor op de kasten, HartslagNu-hesjes en kastverzegelingen) en hebben voorbeeld flyers op vraag ter beschikking.
Ook hebben we contact met leveranciers waardoor we inkoopkorting hebben voor AED’s, kasten, pads en accu’s.
Daarnaast ondersteunen we werkgroepen in wijken door middel van een “Plan van Aanpak”. In dit plan van aanpak wordt besproken hoe je samen je initiatief bekend kunt maken in je wijk, hoe je reanimatieopleidingen kunt organiseren, waar je het beste AED’s kunt ophangen, hoe je het onderhoud van AED’s kunt regelen en hoe je de nazorg van de burgerhulpverleners opzet. Tevens geven we technisch advies en ondersteuning m.b.t. AED’s en AED-kasten. Kortom we helpen bij het opstarten en continueren van een 6-minutenzone.
Wijken houden hierbij zelf de regie en worden geacht zelf het opzetten van de 6-minutenzone te initiëren en organiseren.
Naast contact met de wijken hebben we contact met andere organisaties waaronder de gemeente Eindhoven, professionele hulpdiensten, HartslagNu en de Hartstichting. We streven ernaar om een zo soepel mogelijke samenwerking tussen de burgerhulpverleners, de wijken en de professionele instanties.
Stichting Eindhoven Hartveilig streeft ernaar om 100% van de financiële middelen aan te wenden aan haar roeping: het hartveilig maken van Eindhoven. Er zijn dus geen (overhead)kosten of commerciële belangen en de bestuurders zijn vrijwilligers en ontvangen geen beloning. EHV is momenteel nog maar minimaal in staat om aan fondsenwerving te doen.
Missie
De missie laat zich in een kernboodschap samenvatten:
‘Vergroten van de slagingskans van de reanimatie door van heel Eindhoven een 6-Minutenzone te maken en het waarborgen van de kwaliteit van de burgerhulpverlening’
Toekomstvisie
Nadat een wijk zich hartveilig mag noemen is de continuering van groot belang. De burgerhulpverlener moet zelfbewust kunnen handelen doordat de kwaliteit van de jaarlijkse herhalingstrainingen wordt gewaarborgd. Dit kan door hoge kwaliteit van 6-minutenzone scenariotrainingen en professionele nazorg na een reanimatie te bieden. Hierdoor kunnen burgerhulpverleners zelfredzaam zijn en adequaat reageren.
De Visie laat zich in een kernboodschap samenvatten:
‘Efficiënt & noodzakelijke ketenpartner bij het realiseren van een hartveilig Eindhoven’