Reanimeren

Waarom reanimatie?

In geval van een circulatiestilstand is het normale hartritme ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt.

 

Twee zaken zijn van levensbelang:

1. Een schok toedienen met een AED

Hoe sneller die schok wordt toegediend hoe groter de overlevingskans. De AED kan er namelijk voor zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen.

2. Reanimatie

Het geven van mond-op-mond beademing zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in het bloed blijft zitten. De borstcompressies zorgen ervoor dat het zuurstof in het bloed naar de hersenen gepompt wordt.

Een ambulance heeft gemiddeld zo’n 12 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5 – 10%. De reanimatie moet daarom zo snel mogelijk gestart worden. Elke seconde telt. Reanimatie en het toedienen van een schok met de AED binnen 6 minuten zijn dus van levensbelang.

 

Hieronder staan de vijf stappen die je moet doorlopen bij een reanimatie

Stap 1Controleer het bewustzijn door het slachtoffer voorzichtig aan de schouders te schudden en aan te spreken: “Gaat het?”.
Als er geen reactie volgt, is het slachtoffer bewusteloos.
Roep om hulp en laat 112 bellen (of als er niemand is, bel zelf). Laat iemand een AED halen als die in de buurt hangt.
Laat het slachtoffer niet alleen.
Stap 2

Leg het slachtoffer op zijn rug en maak de luchtweg vrij door het hoofd iets naar achteren te kantelen door de kin met de vingertoppen iets omhoog te tillen (kinlift). Dit houdt de luchtweg open.

Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden naar een normale ademhaling. 

Stap 3Als het slachtoffer niet normaal ademt of als je twijfelt, meld 112 dat het om een reanimatie gaat.
Stap 4Start met borstcompressies door het borstbeen 5-6 cm in te drukken met een frequentie van 100-120 per minuut.
Stap 5

Na 30 borstcompressies start je met mond-op-mond beademing.Pas de kinlift toe en sluit de neus af. Beadem 2 keer.

Wissel 30 borstcompressies af met 2 keer beademen tot professionele hulp arriveert en aangeeft dat je mag stoppen.

Als er een AED aanwezig is, sluit die dan zo snel mogelijk aan maar blijf doorgaan met reanimeren tot de AED je vraagt het slachtoffer niet meer aan te raken.

 

Hoe werkt een beademingsmasker of Kiss-Of-Life?

Een beademingsmasker of Kiss-Of-Life is een handig hulpmiddel tijdens een reanimatie. Het voorkomt dat er direct contact is met speeksel, huid en bijvoorbeeld bloed. Zo beschermt het tegen eventuele besmettingen die kunnen optreden bij mond-op-mondbeademing. Ook kan het de drempel verkleinen die je voelt om iemand te gaan beademen.

 

Een Kiss-Of-Life/beademingsdoekje is een klein pakketje dat je in je tas kunt stoppen of als een sleutelhanger aan je sleutelbos kunt hangen. Je kunt een Kiss-Of-Life maar één keer gebruiken.

 

 

 

Een beademingsmasker is groter en zit bij de meeste openbare AED’s. Deze kunnen meerdere keren opnieuw gebruikt worden en worden na een reanimatie ontsmet en voorzien van een nieuw ventiel.

 

 

 

Beademen met een beademingsmasker/Pocket Mask

 • Neem het beademingsmasker uit de verpakking en vouw deze uit zodat een kapje ontstaat
 • Kijk of het ventiel goed vastzit in het masker
 • Plaats het beademingsmasker over mond en neus van het slachtoffer met de puntige zijde richting het voorhoofd
 • Plaats de elastiekjes, indien aanwezig, achter de oren of achter het hoofd langs, zodat het masker op zijn plaats blijft zitten.
 • Fixeer het masker met de hand op het gelaat rondom de neus en gebruik de andere hand de om de kinlift uit te voeren en het masker op de kin te fixeren
 • Plaats je mond op het ventiel en geef 2 beademingen.
 • Indien beademen niet lukt, voer opnieuw de kinlift uit en kantel het hoofd voorzichtig iets verder naar achteren
 • Indien er luchtlekkage is tijdens het beademen, druk het masker dan steviger op het gelaat
 • Kijk of de borstkas tijdens het beademen omhoogkomt

Hieronder een instructiefilmpje over het reanimeren met een beademingsmasker/Pocket Mask

Beademen met een Kiss-Of-Life/beademingsdoekje

 • Open de verpakking van de Kiss-Of-Life
 • Vouw de Kiss-Of-Life uit
 • Plaats het doekje over het gezicht van het slachtoffer. Kijk goed op de instructie hoe het aangebracht moet worden
 • Als het kiss-of-life beademingsmasker elastieken bevat, kun je die om de oren van het slachtoffer plaatsen – zo blijft het beademingsmasker tijdens de reanimatie goed zitten
 • Ter hoogte van de mond zit een plastic ventiel of een membraan dat je beschermt tegen direct contact met de mond van het slachtoffer
 • Plaats je volledige mond over het ventiel net zoals je beademt zonder doekje. Zorg dat je de neus van het slachtoffer dichthoudt en de volledige mond bedekt zodat er geen lucht ontsnapt.
 • Geef 2 beademingen

 

Hieronder een instructiefilmpje over het reanimeren met een Kiss-Of-Life/beademingsdoekje

Oefenen met een reanimatiemasker en Kiss-Of-Life

Als je een beademingsmasker of Kiss-Of-Life wilt gebruiken, is het aan te raden om hier al tijdens een reanimatiecursus mee te oefenen. Zo leer je hoe het werkt en zul je goed voorbereid zijn. Je zult minder twijfelen als je het gaat gebruiken tijdens een echte reanimatie.

 

De aansprakelijkheid van burgerhulpverleners bij een reanimatie

De kans dat je aansprakelijk wordt gesteld voor jouw medisch handelen als burger bij een andere burger is zeer klein. Heb je goedwillend gehandeld zonder grenzen/wetten te overschrijden, en heb je volgens de geldende leerstof hulp verleend, dan is het uiterst onwaarschijnlijk dat er een aansprakelijkstelling (of veroordeling) volgt.

In het algemeen mag je volgens de minister van Veiligheid en Justitie uitgaan van de volgende hoofdregel: De hulpverlener is niet aansprakelijk indien het slachtoffer schade ondervindt of overlijdt door hulp van de hulpverlener, tenzij de reddende burger ernstig roekeloos handelt.

Bron: Helplevensredden.nl. Onderzoek in opdracht van de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Veiligheid en Justitie (2011)

Sommige gemeentes hebben een vrijwilligersverzekering afgesloten voor de vrijwilligers binnen hun gemeente. Mocht je aansprakelijk worden gesteld dan kun je hierop een beroep doen. Eindhoven heeft zo’n verzekering voor alle vrijwilligers in de stad.

Omstanders hebben 112 is gebeld, de meldkamer stuurt een HartslagNu oproep uit en er is dus een hulpvraag. Een burgerhulpverlener hoeft echter geen reanimatie te starten als er een penning aanwezig is. De burgerhulpverlener mag echter niet opzoek gaan naar zo’n penning, dit betekent tijdverlies. Personen die namelijk wel gereanimeerd willen worden, worden hierdoor tekort gedaan.

De penning is wettelijk erkend en verbiedt elke vorm van reanimatie. De penning is voorzien van foto, geboortedatum en handtekening en moet om de hals worden gedragen, zodat deze bij reanimatie direct zichtbaar is.

Een mogelijkheid kan zijn dat een burgerhulpverlener de penning pas ziet wanneer hij/zij de bovenkleding van het slachtoffer verwijdert om de AED aan te sluiten. Dan beslist de hulpverlener op dat moment of hij stopt of doorgaat. Wanneer hij op dat moment doorgaat met reanimeren ligt de beslissing bij de professionele hulpverleners die BIG geregistreerd zijn. Het ambulancepersoneel/ arts beslissen dus bij aankomst of er wel of niet wordt door gereanimeerd. Alleen zij kunnen aansprakelijk gesteld worden indien de wilsverklaring niet wordt gerespecteerd.

Let op: Kan er geen officiële wilsverklaring (er zijn er verschillende) met foto worden overlegd of geen penning. Dan begin je altijd met reanimeren, ga niet de discussie aan met familie maar ga door tot ambulancepersoneel het van je overneemt.

In november 2014 heeft minister Schippers bepaald dat dit ook voor een niet-reanimeren tatoeage geldt.

Meer informatie over de niet-reanimerenpenning vind je op de website van de Patientenfederatie