Onderhoud AED’s
Het beheer van een AED is eenvoudig en kan je daarom om zonder veel technische kennis zelf uitvoeren. Het betreft het controleren van de spullen die bij een AED moeten zitten en het controleren van de AED zelf.
Er moet onderscheid gemaakt worden tussen tussentijdse controles van de AED en AED-kast en controles na een inzet.
Controle na een inzet
Wanneer de kast is verzegeld met een sluitzegel wordt het controleren vergemakkelijkt. Als de zegel niet verbroken is, is de safeset en de AED niet gebruikt en hoeft alleen de status van de AED nagekeken te worden. Brandt het groene lichtje (Philips) of is het groene vinkje zichtbaar (Zoll) dan is de AED in orde.
Is de verzegeling verbroken dan moet het volgende gecheckt worden:
- Elektroden
- Safeset met:
- Handschoenen
- Beademingsmasker
- Scheermesje
- Handdoekje
- Schaar
- HartslagNu-hesje
Is de AED ingezet geweest dan moeten er nieuwe pads en afhankelijk van de AED een nieuwe accu (of batterijen) besteld worden. Ook kunnen eventuele onderdelen uit de safeset besteld worden of het handdoekje gewassen of het beademingsmasker gesteriliseerd worden.

Het declareren van de kosten van een AED na een reanimatie
Na een oproep zijn de kosten te declareren bij de GGD Brabant-Zuidoost. Vergoed worden:
- vervangen van elektroden/pads.
- batterij als deze elke keer na inzet van de AED vervangen moet worden.
Helaas worden de kosten van het uitlezen van een AED op verzoek van een cardioloog en het aanvullen van een safeset vaak niet vergoed. Het is raadzaam dit wel te declareren. Mochten jullie het niet vergoed krijgen, neem dan even contact met ons op.
De eigenaar van een AED kan een factuur indienen bij de GGD Brabant-Zuidoost
De factuur moet de volgende informatie bevatten:
- Gegevens AED-eigenaar (naam, adres, bankrekening, etc.)
- Datum en tijdstip waarop de AED gebruikt is
- Adres waar de AED gebruikt is
- Omschrijving van de gemaakte kosten
- Nota’s van de aanschaf van elektroden en eventueel een accu dienen bijgevoegd te worden
In Eindhoven kan dit gedeclareerd worden bij GGD Brabant-Zuidoost.
Dat kan via deze link.
Onderhoud bij het verlopen van accu of pads
Omdat de pads (elektroden) en de accu (baterijen) beperkt houdbaar zijn zullen deze af en toe vervangen moeten worden. Zodra de accu (batterijen) of pads (elektroden) van de AED bijna verlopen zijn, zul je een mailtje (en nog wat herhalingsmails) van HartslagNu ontvangen. Heb je een onderhoudscontract dan zul je automatisch de pads en/of accu thuisgestuurd krijgen. Heb je geen contract dan zal je het zelf moeten bestellen. Het vervangen kan je eenvoudig zelf. Voor de pads is meestal een kwestie van eruit halen en er een nieuwe inklikken. Het apparaat geeft zelf aan of het gelukt is. Voor de accu of baterijen geldt hetzelfde. Het is niet anders dan een accu eruit halen en er een nieuwe in doen. Ook hierbij geeft de AED weer aan of het gelukt is.
Omdat dit vrij eenvoudig is, is het niet noodzakelijk om hier een onderhoudscontract voor af te sluiten.
Eindhoven Hartveilig is samen met de gemeente Eindhoven tot een heel mooi initiatief gekomen! Vanaf 1 juli 2024 worden de komende drie jaar de pads en batterijen van AED’s in Eindhoven die 24/7 aangemeld zijn bij HartslagNu en beschikbaar zijn voor alle burgerhulpverleners vergoed. Meer informatie
Tussentijds onderhoud
Het is raadzaam om regelmatig te kijken of de AED nog op actief staat. Geadviseerd wordt zeker maandelijks even te kijken of het groene lampje (Philips) nog brandt of dat het groene vinkje (Zoll) zichtbaar is.
Ook is het goed om af en toe te kijken of de kast nog soepel opent. Vooral bij erge kou en hitte is het raadzaam om dit te checken.
Eventueel kunnen de rubbers van een Rotaid-kast ingevet worden met vaseline.
Wanneer een Aivia-kast niet goed opent, komt dit vaak omdat hij niet helemaal waterpas hangt. Het aandraaien of losser draaien van een van de schroeven kan veel uitmaken.
Beheer AED’s
Of je zelf de AED’s gaat beheren of dit wilt uitbesteden is afhankelijk van het budget je daar voor over hebt. Onderhoudscontracten zijn vaak duur waardoor, bij een groot aantal AED’s in je wijk, de kosten behoorlijk op kunnen lopen. Omdat de AED’s onderhoudsvrij zijn, zelftests doen en het vervangen van de elektroden en/of batterijen de enige handeling is, raden wij aan goed te kijken of je dat wel wilt uitbesteden. Daarnaast zijn sommige onderhoudscontracten zo dat ze alleen accu’s (batterijen) en pads (elektroden) opsturen zodra de data verlopen zijn. Zodra deze data bijna verlopen, wordt dat ook aangegeven door HartslagNu. Daarbij komt dat bij een onderhoudscontact de AED toch gecontroleerd moet worden om een storing op te merken. Jaarlijkse controle hierop is veel te weinig. Onder downloads is te vinden wat er voor het onderhoud van een AED moet gebeuren. Dit is dus vrij eenvoudig zelf te doen.
De nieuwe regeneratie AED’s is ook steeds meer connected via Wifi of 4G. Het beheren van de AED’s wordt hierdoor voor de eigenaar/ beheerder steeds eenvoudiger.
Ook heeft bijvoorbeeld Rotaid slimme kasten waarbij je mailtjes krijgt als de kast open is geweest, de AED eruit is gehaald, de AED is teruggeplaatst en de kast weer gesloten is.